.entry-more-link a:before { content: "Läs mer"; }
Lapp på luckan i Össeby-Garn

Lapp på luckan i Össeby-Garn

Garnsviken och Össeby-Garn är en av kulturskatterna nära Stockholm. Historien ligger tjock kring denna idyll så nära motorvägen mot Norrtälje att trafikbruset hörs genom Kvarnstugans tvåglasfönster även när fönsterluckorna är stängda. Den gamla vattenvägen från Trälhavet till Uppsala är tystare och har lämnat många spår från folkvandringstid och framåt.

Idag var den lilla stugan fullsatt med ett 50-tal människor som ville veta mer om hur det var när ryssarna brände Stockholms skärgård, varför Vira bruk inte brändes, är berättelsen om ryssmasterna verkligen sann och hur var det egentligen med storklockan i Riala? Var ryssarna någonsin inne i Garnsviken som den lokala berättelsen anger och gick verkligen ryssarnas förhandlare Osterman iland vid Tunaborgen alldeles runt hörnet? Vem vet, men bra berättelser är det i alla fall.

Det var “lapp på luckan” som någon sa. Stort tack till Börje, Edith och andra i Össeby-Garns hembygdsförening för att jag fick se er vackra gård och berätta om livet i skärgården förr. Och särskilt tack till Börje som har stått och bakat ända till klockan 2 på natten.

Comment