Brända stockar mörka 4.jpg
Brända stockar mörka 4.jpg

Copy of Hem


BRÄNDA HEMMAN

1719

SCROLL DOWN

Copy of Hem


BRÄNDA HEMMAN

1719

 

I sommar har det gått 300 år sedan den ryska flottan anföll Stockholms skärgård med 200 fartyg och 20.000 soldater.

I stort sett hela skärgården ödelades. Närmare tusen gårdar och hem brändes ner till grunden och upp emot tio tusen skärgårdsbor blev utblottade medan huvudstaden och det svenska försvaret såg på. Många blev misshandlade, tillfångatagna, torterade och våldtagna, men nästan alla blev hemlösa.

Inför 300-årsminnet av anfallet publicerades boken Brända hemman Roslagen i mars 2019. För första gången kan du följa ryssarna i spåren genom Roslagen, ö för ö, gård för gård.

Brända hemman är en uppslagsbok om när skärgården brändes. Men lika mycket en skildring av livet i skärgården förr och vad som har format den skärgård vi har idag. 

ÖARNA, GÅRDARNA, MÄNNISKORNA

Gunnar Linds bok är en levande beskrivning som samlar underlag från hundratals skriftliga källor och arkiv, liksom samtal och intervjuer med skärgårdsbor. Lokala berättelser, levnadsöden och skrönor genomsyrar skildringen. Det kompletteras med beskrivningar av livet i skärgården för 300 år sedan och öarnas historia ännu längre tillbaka. Som inramning ger boken även en storpolitisk bakgrund till ryssarnas angrepp.

Brända hemman i Roslagen är cirka 450 sidor och rikligt illustrerad med samtida kartor och fördjupningar. I boken beskrivs de nästan 500 hemman som brändes eller skövlades mellan Björkö i norr och Möja i söder.

 

ETT UPPSLAGSVERK OM SKÄRGÅRDENS HISTORIA

Brända hemman beskriver ryssarnas härjningar mellan Arholma och Möja. 450 sidor om öarna, anfallet och skärgårdslivet i början av 1700-talet, illustrerat med samtida kartor över skärgården.