UTSTÄLLNING

 
 
 
Utställningen Brända hemman är gjord för att besökas digitalt med en surfplatta eller dator, men valda delar kan även skrivas ut på affischer, rollups eller vanliga papper.

Utställningen Brända hemman är gjord för att besökas digitalt med en surfplatta eller dator, men valda delar kan även skrivas ut på affischer, rollups eller vanliga papper.

 
 

I maj kommer Brända hemman som utställning på nätet: 1719.se

1719 är en digital utställning med fyra teman – eller rum – som beskriver olika delar av det ryska anfallet mot Stockholms skärgård. Länkat till dessa teman finns fördjupningar och tidsbilder med berättelser, anekdoter, kartor, bilder och fakta som ger en bild av livet i skärgården för 300 år sedan.

Det är i första hand en digital utställning som alla kostnadsfritt kan besöka på nätet och den är främst gjord för att läsas på surfplatta eller dator. Men utställningen fyra teman finns även som dokument som kan laddas ner och skrivas ut på affischer eller så kallade rollups.

Hembygdsföreningar, museer och andra aktörer i skärgården erbjuds att använda utställningen kostnadsfritt, antingen som utskrifter eller digitalt. Du kan skriva ut de fyra färdiga affischerna och nöja dig med det. Men du kan även skriva ut andra sidor som du väljer själv - exempelvis beskrivningar av vad som hände på din ö.

Eller varför inte hyra eller låna en surfplatta eller dator där besökare själva kan gå igenom utsällningen?

Projektet syftar till att uppmärksamma skärgårdens historia och kultur genom berättelser och fakta kring anfallet 1719. Alla underlag har tagits fram av Gunnar Lind och finns i boken Brända hemman Roslagen. Projektet har finansierats genom ideella insatser och projektstöd från Stockholms läns landsting.