I bokens första del ges en beskrivning av läget i Sverige och bakgrunden till anfallet. Vad var det som ledde fram till ryssarnas angrepp på skärgårdsbefolkningen? Och varför fanns inget försvar? “Det ska fan fara utom Vaxholm” sa överbefälhavaren för Stockholms marina försvar, Edvard Taube.

Större delen av boken beskriver hur ett femtiotal öar och platser i Roslagen drabbades av ryssarnas anfall. Varje ö ägnas ett eget avsnitt med dess historia, varifrån ortnamnen kommer, var gårdarna låg, vilka de första kända invånarna var och hur de livnärde sig. Du får veta hur de drabbades av ryssarna, vilka lokala berättelser och anekdoter som finns och hur det gick för öborna efteråt.

Läs om hur grundet Lyckträff fick sitt namn, hur öborna på Rödlöga och Svartlöga (kanske) sköt de ryska galärerna i sank med sina sälbössor och vad som hände i den stora Rysstallen på Gällnö. Hur gick det för länsman Lindberg från Norrtälje, som nesligen togs till fånga på Rådmansö, och var det verkligen trolldom som räddade Lådnaborna? Och var ligger egentligen Gunnilsöra?

Genom hela boken finns även korta eller längre fördjupningar och tidsbilder som beskriver livet i skärgården i början av 1700-talet. Hur såg gårdarna ut, vad åt öborna, hur levde de? Över hundra fördjupningsrutor ger anekdoter, personporträtt och förståelse för tidens förhållanden.

Du får exempelvis veta hur adeln tog över hela skärgården, hur en ryssugn är konstruerad och hur stora den tidens kor var. Hur mycket salt åt en svensk i början av 1700-talet, hur stort var ett tunnland och jagade man verkligen säl simmande med spjut?

Läs innehållsförteckningen eller klicka på bilden nedan för att se några exempel på uppslag.

 
 
  • Bakgrund till anfallet och beskrivning av tillståndet i Sverige under stormaktstiden och början av 1700-talet.

  • Skildring av alla 51 öar och platser som angreps av ryssarna mellan Björkö i norr och Möja i söder.

  • 110 fördjupningstexter med fakta, personporträtt och anekdoter.

  • Över 70 högkvalitativa färgbilder, främst kartor från 1600-talet. Varje ö och plats illustreras med detaljbilder från Carl Gripenhielms magnifika skärgårdskarta från 1693.

 
 
Nästa
Nästa

Kartorna