Brända hemman är rikligt illustrerad med samtida kartor. Stockholms skärgård kartlades för första gången på 1690-talet av Lantmäteriets direktör Carl Gripenhielm. Han fick kungens uppdrag att utforska och dokumentera hela skärgården med alla dess öar, gårdar, skär och grund.
"Det är hermed Eder Wår Nådige Willie och befallning att I tagen till Eder twänne Landtmätare och afmäten Skiären sampt utmärkler allen grunden dersammanstädes" beordrade Karl XI.
En grannlaga uppgift. Skärgården börjar ju som bekant vid fönsterborden på Zum Franziskaner vid Räntmästartrappan i Gamla stan och sträcker sig sedan flera mil österut. Den omfattar 30 000 öar och skär och hur många grund som finns är det ingen som vet.
Tillsammans med sina två medarbetare reste Gripenhielm under stora umbäranden och faror i skärgården i tre år för att rita den första skärgårdskartan. Till slut kostade det honom livet ombord på undersökningsfartyget Hjorten.
Resultatet blev ändå tre mycket stora och vackra målningar som gladde kungen och numera förvaras på Krigsarkivet i Stockholm. De mäter var och en cirka fyra meter på bredden och över en meter på höjden och är målade på papper uppspänt på väv. Väderstrecken är förvridna så att norr ofta ligger där vi är vana att ha öster.
Gripenhielms kartor var banbrytande och blev genast hemligstämplade så att inte fienden skulle hitta bland gyttret av öar och grund. Men ryssarna verkar ändå inte ha haft några större problem att hitta i skärgården knappt 30 år senare.
Kartorna är föregångare till våra tiders sjökort och detaljer från dem används genom hela boken för att illustrera var gårdarna låg och hur öarna såg ut för trehundra år sedan. I boken återges över 60 unika detaljer från kartorna.
Klicka på bilden nedan för att se några exempel på kartor ur boken.