.entry-more-link a:before { content: "Läs mer"; }
Furusund, Yxlan, Oxhalsö och Blidö, detaöj från Carl Gripenhielms skärgårdskarta

Furusund, Yxlan, Oxhalsö och Blidö, detaöj från Carl Gripenhielms skärgårdskarta

Den 13 juli 1719, för exakt 299 år sedan idag, var vädret i Stockholms skärgård samma som idag, men vindstilla. Fjärdarna och vikarna låg blanka. Det var en torr varm sommar. På morgonen lade en flotta med 250 ryska fartyg och 25 000 besättningsmän ut frän Kapellskär. 200 fartyg svepte under dagen söderut genom Roslagen och samtidigt rodde en mindre flotta norrut mot Björkö och Väddö.

Det var början av det så kallade skärgårdskriget då hela Stockholms skärgård brändes. Men något krig var det inte fråga om, det var ett militärt angrepp på skärgårdsborna. Det svenska försvaret hade låst in sig bakom Vaxholm för att skydda huvudstaden.

Flottan rodde söderut längs den gamla Husaröleden. På sin väg brände de allt de såg: Furusund, Yxlan, Blidö, Östra och Västra Lagnö, Ljusterö, Husarö, Äpplarö, Brottö, Svartsö, Träskö, Lådna, Hjälmö, Gällnö, Karklö, Norra och Södra Stavsudda, Möja och Södermöja.

På en dag drabbades 97 gårdar på 21 öar mellan Björkö och Södermöja. Allt brändes, stals eller slogs sönder och närmare tusen personer blev hemlösa. På kvällen den 13 juli stod ett tusental byggnader i brand längs Husaröleden.

Ryssarna fortsatte sedan söderut mot Norrköping, men återkom i augusti för att bränna det de hade missat den 13 juli. Roslagen skulle brinna en gång till.

Härjat den 13 juli 1719:

Björkö: Simpnäs 4, Sterbsnäs 3, Skeppsmyra 6, Finnala 4, Stridsby 2, Utanå 2, Marum 3, Mulnäs 1, Kulla 3, Skeninge 2, Väster Edsvik 4, Öster Edsvik 2, Glämsta 1, Lervik 1.

Söderut: Halsö 1, Köpmanviken 1, Kolsvik 2, Yxlö 3, Alsvik 2, Vagnsunda 3, Blidö säteri 1, Horsvärn 1, Bruksviken 2, Östra Lagnö 2, Västra Lagnö 1, Hästede 1, Husarö 2, Äpplarö 1, Brottö 1, Svartsö by 2, Alsvik 1, Självik 1, Träskö 1, Lådna 3, Hjälmö 1, Gällnö by 4, Gällnönäs 1, Karklö 1, Norra Stavsudda 2, Södra Stavsudda 3, Långvik 2, Berg 6, Löka 3, Ramsmora 2, Hamn 1, Södermöja 1.

 

Comment