“Wow, vilket praktverk! Gunnar Lind har gjort ett imponerande arbete med boken Brända hemman.

Gunnar Linds Brända hemman är ett imponerande praktverk om rysshärjningarna. Ett uppslagsverk att återvända till, med fakta för varje ö och varje plats som härjades sommaren 1719.

Brända hemman ger både bredd och djup för den som vill förstå vad som hände under slutet av det mångåriga kriget och vilka plågor som drabbade befolkningen längs kusten.”

Norrtelje Tidning, 7 april


“Det är utan tvekan ett storverk, eller början till ett sådant, eftersom författaren kalkylerar med en fortsättning på ”två eller flera” liknande volymer. Den ifrågavarande boken tar upp de brända säterierna, bondgårdarna och torpen i det egentliga Roslagen, det vill säga den centrala Stockholmsskärgården mellan Björkö i norr och Södermöja i söder, samt staden Norrtälje, som också ligger i samma område.”

Kari Tarkiainen, historiker, Finlands riksarkivarie em och författare till bland annat ”Moskoviten. Sverige och Ryssland 1478–1721”

Under strecket, SvD 2019-03-14


“Efter att själv i många år letat efter skärgårdsbornas historia i många källor har jag i boken Brända hemman funnit en helhet och en sammanfattning i en enda bok.”

Pia Landelius, Skärgård Nr 98, april 2019


“Under fem veckor 1719 skövlades en i princip oförsvarad Stockholms skärgård grundligt av ryssarna. Det är ämnet för boken som Gunnar Lind började skriva för cirka tjugo år sedan och vars första del nu föreligger. Boken inleds med en bred bakgrundsteckning där faktarutor med personporträtt, fakta och anekdoter fördjupar den löpande framställningen. Härefter disponerar Lind framställningen om det ryska anfallet geografiskt från norr (Björkö) till söder (Möja). Både arkivmaterial och publicerade källor har använts, och författaren har intervjuat skärgårdsbor.

Språket fungerar väl. Brända hemman - Roslagen är en mycket vacker och läsvärd bok som är rikt illustrerad med färgbilder.”

Mats K.G. Johansson, BTJ-häftet nr 7, 2019, Bibiliotekstjänst


 

"Jag tror att det här kommer att bli en mycket spännande och givande bok där kärnan självfallet är de utförliga redovisningarna av de olika öarnas öden 1719."

"Detaljrikedomen är nydanande och gör att boken kommer att fungera som uppslagsbok och standardverk."

"En viktig grundforskning om de olika öarnas öden under rysshärjningarna. Mycket har skrivits om detta, men inte med denna detaljeringsgrad, där man kan slå upp en ö som intresserar en och få reda på dess öden sommaren 1719 i korthet."

Lars Ericson Wolke, författare och professor Försvarshögskolan


"Den ambition som Gunnar Lind har att ge en detaljrik och omfattande redogörelse över vad som hände på varje enskild ort är av stort intresse, inte minst inför den stora årsdag som nu närmar sig 2019 – 300 år sedan Sverige drabbades av Rysshärjningarna.

Såsom museichef för Sveriges första slagfältsmuseum - HAMN - ser jag denna dokumentation som synnerligen betydelsefull."

LG Nilsson, f.d. museichef Hamn


“Lind har under många år noggrant och med tålamod dokumenterat det hela, ö för ö, gård för gård. Det är en makalös arbetsprestation, därtill presenterad på ett lättillgängligt sätt och med många närmare presentationer av fartygstyper, boendeformer, yrkesgrupper m.m. Boken är vackert illustrerad med detaljer från den första skärgårdskartan, ritad 1692 av Lantmäteriets direktör Carl Gripenhielm. Detta är en blivande klassiker.”

Trygve Carlsson, förläggare


 
 
Föregående
Föregående

Kartorna